• Beleef carnaval op Landgoed de Biestheuvel

Carnaval

2 februari 2020

De mooiste tijd van het jaar in het Zuiden: Carnaval

Het is weer bijna carnaval. In het Zuiden leeft de bevolking er ieder jaar naartoe. Even losgaan, even de boel de boel laten, even gek doen en even buiten je comfortzone stappen. Er zijn geen regels over hoe je carnaval moet vieren maar als het niet in je zit om jezelf een paar dagen niet al te serieus te nemen, kun je beter thuisblijven.

Verkleden met carnaval

In het Zuiden van het land, voornamelijk in Brabant en Limburg, zit carnaval bij de mensen in het bloed. Het begint al op de 11e van de 11e wanneer de nieuwe Prins Carnaval bekend wordt gemaakt. In aanloop naar de dwaze dagen, wordt er nagedacht over het kostuum en geloof het of niet: dat is soms een heel precies werkje. Er zijn steden waarin bijna iedereen hetzelfde verkleed gaat. In Oeteldonk haal je de ‘buitendorpse’ er makkelijk uit omdat die een pak uit een carnavalswinkel aangetrokken hebben. Echte Oeteldonkers dragen een boerenkiel met een sjaal in de kleuren wit/geel/rood. Die kleuren kunnen in allerlei accessoires terugkomen maar een echte Oeteldonker zie je niet als clown, olifant of jonkvrouw verkleed. In Bergen op Zoom hangen de inwoners een gordijn om hun schouders, meer niet. Je herkent de ‘Krabbegatters’ aan hun gordijnen. Vandaar misschien de hit: ‘Weet je wat ik wel zou willen zijn? Een bloemetjesgordijn!’

Met carnaval is iedereen gelijk

Carnaval wordt voornamelijk in de eigen stad of dorp gevierd maar het is voor buitenstaanders heel makkelijk om aan te sluiten. Carnaval vier je samen; standen vervagen, rangen verdwijnen. Symbolisch wordt de sleutel van de stad voor vier dagen overgedragen aan Prins Carnaval. Met carnaval is iedereen gelijk en wordt samen gedronken, gelachen en gefeest. Niet verwonderlijk dat het in het zuiden van het land in carnavalstijd drukker is dan gewoonlijk. Hordes randstedelingen komen naar de regio om het feestje mee te vieren en eenmaal besmet met het virus, raak je het niet makkelijk meer kwijt. Maar goed: wie zou dat ook willen?

Regel op tijd een slaapplek

Een pilsje te veel, een wijntje te ver? Altijd een goed idee om niet met drank achter het stuur te kruipen. Daarom is het nuttig om op tijd een slaapplek te regelen om de carnavalsdagen door te komen. Regel dat op tijd want de hotels en accommodaties puilen uit, al zal dat in de steden iets meer zijn dan op de dorpen. Taxí’s rijden er genoeg want de echte carnavalsvierder snapt het principe: ‘glaasje op, laat je rijden’, ook weer zo’n gouwe ouwe carnavalshit. Hoe je carnaval ook viert, met vrienden in de kroeg of lekker alleen mensen kijken tijdens het uitgaan of de optocht: carnaval is het feest der verbroedering. Laat alles los, lach met elkaar en vier het leven. Voor je het weet is het as-woensdag en gaat het gewone leven weer door.

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel