• Ontdek met de huifwagen de Brabantse natuur op Landgoed de Biestheuvel

Vijftig jaar getrouwd

25 februari 2020

Vijftig jaar getrouwd

Ken je het nog van vroeger? Dat de weg van het huis van oudere mensen tot aan de kerk versierd was met kerstboompjes met papieren bloemen? Vijftig jaar getrouwd en dat mocht het hele dorp weten. Er was bijna niemand die het niet vierde want zó lang gelukkig samen, dat wil je vieren met een groot feest voor vrienden en familie.

Vol van tradities

Vijftig jaar geleden werd een huwelijk totaal anders gevierd dan nu. Het was de tijd van de tradities en de manier waarop je iets vierde stond helemaal vast. Een witte bruidsjurk kon nét, de tijd daarvoor was zwart, bordeauxrood of stemmig paars de mode. De haren netjes, mannen strak in het pak mét hoge hoed. Van samenwonen vóór de bruiloft kon geen sprake zijn dus de aanstaande zag zijn toekomstige bruid pas in haar ouderlijk huis. Ietwat stijve foto’s voor de deur van de woning, naar het gemeentehuis en daarna rechtstreeks door naar de kerk voor de inzegening. Pas dán was je echt getrouwd. Een paar geposeerde foto’s, die overigens niet zelden enkele weken ná de bruiloft pas gemaakt werden. Veelal geschoten in een studio want buiten ‘was het zo’n gedoe’.

Op je eigen wijze je bruiloft vieren

Als je nu terugkijkt naar die tijd, is er veel veranderd; bruiden van nu zijn losser, er kan en mag veel meer en datzelfde geldt natuurlijk voor de viering van het 50-jarige huwelijksjubileum. Niet meer opgeprikt in een zaaltje zitten met een slecht orkestje en nauwelijks tijd om te praten. Nee, dat gaat tegenwoordig heel anders; gezellig bij elkaar, muziekje op de achtergrond of juist een goed orkestje om de beentjes van de vloer te krijgen. De echtparen die hun 50-jarige bruiloft vieren zijn doorgaans jong van geest en lichamelijk nog sterk en die houden we van een feestje op zijn tijd. Het is bijna alsof het 50 jaar geduurd heeft vóór het keurslijf eraf mocht en er is nog wat in te halen.

Gasten die je zelf uitkiest

Wie je uitnodigt mag je, anders dan 50 jaar geleden, lekker helemaal zelf bepalen. Je hebt vrienden bij de vleet, de buren zijn welkom en natuurlijk nodig je zoveel neven en nichten uit als je wilt. Met z’n allen bij elkaar wordt het een dolle boel. De zaal die je uitkiest is van alle gemakken voorzien en heeft zelfs de mogelijkheid om je even terug te kunnen trekken. De jaren beginnen soms toch te tellen en je kunt niet meer de héle dag dansen. Met een beetje geluk heb je een accommodatie gevonden waar de hele bubs kan blijven slapen. Kun je ’s morgens aan het ontbijt nog even lekker napraten en nagenieten. De herinneringen aan 50 jaar huwelijksgeluk blijven je voor altijd bij.

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel