• Carnaval op Landgoed de Biestheuvel
  • Winterwandeling bij Landgoed de Biestheuvel

Voorjaarsvakantie

17 februari 2021

Voorjaarsvakantie

Het zuiden van het land had de laatste dagen natuurlijk bol moeten staan van het hossen, de polonaise, Prinsen en grappig uitgedoste creaties. De realiteit was dat iedereen om 21.00 uur binnen moest zijn en met binnen werd in dit geval geen horecagelegenheid bedoeld. Er was nauwelijks sprake van enig carnaval en dat maakte dat velen voor een alternatief kozen: een korte voorjaarsvakantie in een huisje in eigen land.

Carnaval

In de zuidelijke helft van het land is deze week de voorjaarsvakantie, doorgaans carnavalsvakantie genoemd. Omdat het nu eenmaal direct gelinkt is aan het volksfeest dat elk jaar rond deze tijd losbarst. Voor carnaval geldt: je houdt ervan of je háát het. Wie ervan houdt, dompelt zich vier dagen lang – soms zelfs vijf of zes – onder in het feestgedruis. Elke dag op pad om even de zorgen aan de kant te zetten, de dagelijkse sleur vergeten en even helemaal in een andere wereld te leven. Het gaat de meeste zuiderlingen goed af. Kinderen gaan natuurlijk niet naar school want in elk dorp worden leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Een paar dagen uit de band springen, misschien meedoen met de optocht maar vooral: heel veel plezier maken.

Vakantie in eigen land

Wie een hekel heeft aan het verkleedfeest, kiest er vaak voor om de vertrouwde omgeving te verlaten. Velen kiezen voor de sneeuw: een paar dagen naar de wintersport om eens lekker op de lange latten te staan. Door de pandemie zat die optie er dit jaar niet in en werd er massaal geboekt op vakantieparken in eigen land. Volgens de laatste berichten waren er nog weinig accommodaties beschikbaar. Fantastisch voor de eigenaren van de parken en de personeelsleden die ervan afhankelijk zijn. Is er eindelijk weer een beetje leven in de brouwerij. Hoewel de horeca nog dicht moet blijven, wordt er volop meegedacht in alternatieven. Afhaalmaaltijden of kant en klaar-pakketten voor in de vakantiewoning. Als kers op de taart werkte de natuur mee door op een flinke bult sneeuw te trakteren.

Lente

Alle provincies ten noorden van Limburg en Brabant hebben de voorjaarsvakantie nog tegoed. Ook nu zitten de huisjes vol; de verandering van omgeving is al een feestje op zich. Pretparken en dierentuinen, musea en restaurants blijven nog even dicht maar met een beetje creativiteit en hulp van de parkmedewerkers is er volop vertier te verzinnen. Alsof de natuur het aanvoelt, komt er nu na een paar dagen sneeuw en schaatspret een periode met lenteachtige temperaturen aan. De zon op je gezicht, de krokusjes op zien komen, lekker op het terrasje bij je vakantiehuisje. Denk voorzichtig aan een barbecue of een lunch in de buitenlucht. Pak de fiets, neem een picknickmand mee en geniet. De vakantie duurt maar kort en de lockdown waarschijnlijk nog wel een poosje langer. Pluk de dag, geniet van het moment en droom over volgend jaar wanneer de liefhebbers van carnaval weer lekker mogen hossen met z’n allen en de skipistes in de Alpen weer open gaan.

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel