• Honing van Landgoed de Biestheuvel
  • Vijver bij Landgoed de Biestheuvel
  • Zonnepanelen De Schaapskooi Landgoed de Biestheuvel

Duurzaam moet je doen

4 februari 2021

Duurzaam moet je doen

Er zijn tegenwoordig héél veel manieren om duurzaam te zijn. Geen eten weggooien bijvoorbeeld of de verwarming standaard één graadje lager, een keer niet met het vliegtuig op vakantie maar lekker in eigen land, een dikke trui aantrekken, biologisch vlees kopen of een aantal zonnepanelen op je dak leggen; je kunt zelf bepalen wat je doet maar niets doen is er eigenlijk niet meer bij.

Honing

Wat vroeger héél gewoon was, is tegenwoordig heel bijzonder. Dat je een eigen moestuin hebt bijvoorbeeld. In de tijd van onze opa’s en oma’s werd alleen geproduceerd voor eigen gebruik. Groenten werden ingemaakt om de hele winter van te kunnen eten, aardappelen in een kuil bewaard en als het varken vet was, werd die opgegeten. Er is veel veranderd in de wereld. Overproductie van voedsel, bio-industrie, enorme verschillen tussen arm en rijk; soms lijkt het alsof we nooit genoeg hebben en daardoor raakt de aarde langzaam uitgeput. Terug naar de basis dus: we gaan voor duurzaamheid want we willen deze planeet ook voor volgende generaties in stand houden. Denk bij het verduurzamen vooral niet te moeilijk en zoek elkaar op. Heb je een grote bloementuin? Vraag dan een imker of hij een bijenkas wil plaatsen: ben jij verzekerd van bloemen, het bijenvolk blijft bestaan en samen geniet van je van de honing. Lekker in de verste muntthee op het terras dat weer bijna open mag.

Isolatie en LED

Heb je een bedrijf waar de hele dag de lamp aan moet zijn? Probeer dan eens uit te rekenen wat Ledverlichting je kan opleveren. In aanschaf even wat duurder dan de lampen die je gewend bent maar na verloop van tijd kan dat een aanzienlijke besparing opleveren. Net zoals extra isolatie, bijvoorbeeld in spouwmuur of dak. Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen willen duurzaamheid in hun portemonnee voelen en daar is niks mis mee. Van het geld dat je bespaard kun je lekker op vakantie. Met de hele familie naar een huisje om samen te genieten, misschien wel van de honing in je thee.

Energie

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn duurzaam en leveren een flinke besparing op, eigenlijk meteen vanaf het moment dat ze geplaatst zijn want je hoeft geen energie meer af te nemen van het energiebedrijf. Of minder energie, al naar gelang het aantal panelen dat je liet plaatsen. Met een handige app kun je dagelijks zien hoeveel geld je bespaard hebt en hoeveel energie de zon je gegeven heeft. Het argument dat de zon te weinig schijnt in Nederland is makkelijk te weerleggen: elk uur zon is een besparing en zó vaak is het nou ook weer niet bewolkt in ons landje. Dat merk je wel als je lekker een weekendje weg bent om gezellig met vrienden of familie te genieten van een korte vakantie. Kun jij je persoonlijke energieniveau weer opladen.

 

 

 

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel