• Landgoed de Biestheuvel winter, sneeuw
  • Landgoed de Biestheuvel winter, sneeuw
  • Landgoed de Biestheuvel winter, sneeuw

Sneeuwpret

11 februari 2021

Sneeuwpret

Oké, qua sfeer had het er met Kerst moeten liggen maar o wat is het fijn, zo’n pak sneeuw. Die nog een tijdje blijft liggen ook zodat we er optimaal van kunnen genieten. Lekker de bossen in, met een sleetje van een heuveltje af, sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien. Wat een sneeuwpret en iedereen geniet ervan!

Lang geleden

Het was weer een poosje geleden dat er zo’n pak sneeuw gevallen was. Járen. Volgens weervrouw Helga van Leur weet de jeugd, jonger dan 25 jaar, niet eens hoe het voelt: temperaturen van -10 graden. Zó lang is het geleden.  Af en toe viel er wel een beetje sneeuw maar dat mag de laatste jaren geen naam hebben. Meestal was het na een paar dagen wel klaar met de sneeuwpret. Werd het meer ‘sneeuwprut’. Nee, dan vorige week! De medewerkers van het KNMI buitelden over elkaar heen met hun voorspellingen over de duur van de vorstperiode en de hoeveelheid sneeuw die er zou vallen. Méters werden ons beloofd maar met centimeters zouden we ook al blij zijn. En ze kregen gelijk: toen het begon met sneeuwen hield het niet meer op.

Kinderen

De snuitjes van de kinderen toen die ’s morgens de gordijnen opendeden, spraken boekdelen. Dát hadden ze nog nooit gezien. Het aankleden en ontbijten ging nog nooit zo snel want ze wilden naar buiten. De laarzen en wanten aan en de muts op. Gillend van pret door de sneeuw: engeltjes maken, iglo’s bouwen en vooral met de slee om de beurt de straat door. Wat een geluk als er een helling in de buurt was, met een vaartje naar beneden. Met rode wangen even naar binnen voor een kop warme chocomel maar dan weer snel door want niemand weet hoelang deze sneeuwpret precies duurt.

Natuur

De natuur is prachtig, bedolven onder de witte deken van sneeuw. De bossen lonken; de wandelschoenen hebben voldoende grip voor een stevige tocht tussen de bomen, langs de vennen en over de heide. Zelfs langlaufen kan een keertje in Nederland. Genoeg buitenactiviteiten te verzinnen om de sneeuwdagen door te komen. De wind schuurt, de elementen razen maar iedereen die buiten is geniet. Heerlijk om even uit te waaien, de gedachten te verzetten van het thuiswerken en alleen maar even in het nu te zijn. Wie tijd vrij kon maken, huurde nog even snel een huisje in de natuur om optimaal van de winterse pracht te kunnen genieten.

Schaatsen

De eerste stemmen riepen meteen om de Elfstedentocht maar die komt er niet. Om begrijpelijke redenen kan dat evenement niet doorgaan: een verstandige beslissing van het bestuur. Zal je net zien: in het jaar dat het openbare leven compleet stil is komen liggen, ligt er ijs genoeg voor het drukstbezochte evenement van ons land. We zullen er maar niet te lang bij stil blijven staan; eerst maar eens zorgen dat de horeca, de kappers en de theaters weer open mogen, dan volgt de rest vanzelf. Je kunt natuurlijk je eigen schaatstocht organiseren; de meren zijn stevig genoeg. Met deze kou ga je niet zo snel op een terras zitten maar een coffee-to-go is natuurlijk wél een goed idee. Even opwarmen en dan weer lekker verder ploeteren door de sneeuw. Geniet ervan zo lang het kan!

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel