• Teambuilding voor studenten

Teambuilding voor studenten

11 februari 2020

Teambuilding voor studenten

Studenten zijn – veel meer dan vroeger – bezig met projectgericht werken. Niet meer van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met je neus in de boeken maar sámen werken aan een einddoel. Meer gericht op de toekomst waarin je vaak in een team moet samenwerken. Hoe leer je beter om samen te werken dan tijdens een outdoor activiteit in de bossen of op de hei?

Maak kennis met je medestudenten

Nieuwbakken studenten zijn veelal vreemden voor elkaar en dus is het zaak om zo snel mogelijk een degelijke kennismaking te organiseren. Maar hoe pak je dat? Waar ga je naartoe? In het gebouw waar de onderwijsinstelling is gevestigd, is weinig gelegenheid om iets spannends en uitnodigends te organiseren: saaie collegebanken en een weinig uitnodigende sfeer. Je kunt beter een accommodatie zoeken in de bossen, op de hei, in de bergen of aan zee. Buitenlucht maakt mensen sowieso vrijer en het biedt meer mogelijkheden. Bomen bieden beschutting voor verstopspellen en maken het mogelijk om in te klimmen of touwen te bevestigen voor de provisorische tenten. Aan het strand kun je lange wandelingen maken, zandkastelen bouwen; de bergen zijn geschikt voor abseilen en het meer spectaculaire aanbod. Keuze genoeg.

Kwaliteiten van elkaar ontdekken

De eerste dag van de introductie of teambuilding is altijd wat onwennig. Niemand weet precies wat de bedoeling is en hoe de groepssamenstelling zal zijn. Maar vak ontdooit iedereen na een paar uur en ontstaan groepen vanzelf. Dan komt het erop aan de haantjes van de stillen te onderscheiden of juist bij elkaar te voegen. De activiteiten vragen leiderschap, initiatief, creativiteit en voor samenwerking. Studenten komen er al snel achter dat je in je eentje helemaal niets kunt. Het eten is een ‘dingetje’. Wie kookt er, wie doet de boodschappen? Is er een kok aanwezig in de accommodatie of is het juist zo primitief dat je helemaal zelf voor je eten moet zorgen; een beetje Expeditie Robinson maar dan dichterbij huis? Hoe dan ook, het gezegde van je oma blijkt helemaal waar: honger maakt rauwe bonen zoet. Na een dag van inspannende activiteiten kun je wel een everzwijn op dus die bonenschotel waar je normaal van walgt, gaat erin als koek.

Vriendschap voor het leven

Na een paar dagen bivak, ken je je medestudenten, ken je hun kwaliteiten en weet je met wie het prettig samenwerken is. Daar ga je nog lang plezier van hebben. De komende jaren zul je vaak in groepsverband werken maar ook stappen tijdens de studentenavond doe je ’t liefst met mensen die je al kent en waarvan je weet dat je er veel plezier mee kunt hebben. Van je opa weet je al dat zijn beste vrienden, de studievrienden zijn waar hij mee opgegroeid is. Blijkt dat afzien op de hei, in de Ardennen of aan het strand toch nog ergens goed voor te zijn geweest.

 
Wij hebben in het verleden met veel plezier gewerkt voor o.a.
  • Praxis klant bij Biestheuvel
  • Klant van Biestheuvel Politie
  • Klant brandweer Biestheuvel